Rochia de mireasă în Evul Mediu - cât de mult diferă față de trendurile actuale?
În Evul Mediu căsătoriile aveau loc rareori din dragoste, fiind doar o metodă practică de afacere și continuitate a statutului social. Ceremonia în sine era o formă mult mai simplă, față de ceea ce avem astăzi, fiind mult mai importantă noaptea nunții, în care se vedea dacă mireasa a îndeplinit într-adevăr condiția supremă, aceea a purității.
Rochia clasică de mireasă din vremurile actuale ar fi fost o alegere de prost-gust în perioada medievală, culoarea albă fiind asociată, mult timp, cu doliul. În schimb, miresele alegeau din culori bogate, cum este albastrul, verde, burgundiu sau violet. În cele mai multe cazuri, indiferent de situația materială, albastrul era culoarea preferată de femei pentru rochia de mireasă. Atunci, albastrul era culoarea purității, alături de verde, care semnifica tinerețea veșnică. În ceea ce privește materialele, femeile înstărite alegeau catifea, satin sau mătase, cu broderii de aur sau argint, pe când cele mai nevoiașe se rezumau la materiale de bază cum este bumbacul.
Machiajul se rezuma cel mult la pensarea sprâncenelor și curățarea feței cu ierburi speciale, pentru un aspect catifelat. Igiena personală nu era un obicei comun, doar mirese mai înstărite aveau parte de o baie caldă, cu arome speciale, pentru această ocazie specială. Restul femeilor, apelau la parfumuri, realizate tot din ierburi frumos mirositoare, menite să acopere mirosul nu prea plăcut specific din acea perioadă.
Bijuteriile nu lipseau din ținuta de nuntă, fiind apreciate cele cu pietre prețioase, în ton cu culoarea rochiei. Deseori, mireasa purta o broșă specială, dăruită înainte de mire, ca simbol al uniunii ce avea să urmeze. Buchetul de flori avea să apară ca tradiție mult mai târziu, în perioada medievală existând cazuri în care miresele își prindeau în păr crini sau trandafiri. Voalul nu reprezenta un accesoriu special, cum este astăzi, fiind deja parte din vestimentația zilnică a majorității femeilor de atunci. Chiar dacă rochia nu era albastră, mireasa și mirele alegeau să poarte un accesoriu bleu pentru noroc, tradiție păstrată până astăzi, mai ales în occident.



Sursa foto: Etsy by Armstreet