Evitarea gustărilor înainte de culcare. Află cum echilibrezi natural pofta de mâncare 

23.10.2017

Servirea de gustări înainte de culcare sau târziu în noapte reprezintă o problemă pentru siluetă și sănătate. Cauzele sunt multiple și de cele mai multe ori pofta de mâncare nu ține neapărat de foame, ci poate de plictiseală sau singurătate. O dată descoperite motivele din spatele acestui obicei nociv, poți treptat să ajustezi programul de masă, în așa fel încât să nu mai simți nevoia de gustare după ora 21.


Posibile cauze ale poftei de mâncare înainte de culcare

În cazul în care masa consistentă a zilei este servită seara târziu, acest lucru poate fi explicat printr-o dietă precară și lipsa nutrienților necesari. Un mic dejun bogat în proteine, fibre și minerale este începutul perfect pentru o zi, în care să poți asigura organismului doza necesară de nutrienți. De asemenea, o poftă mare de mâncare înainte de culcare poate avea cauze emoționale, plictiseala, singurătatea, stresul sau furia fiind unele dintre motive. În aceste cazuri, mâncarea induce un confort plăcut și ameliorează pe moment stările rele. Aceste manifestări pot fi asociate cu depresia, obezitatea și probleme cu somnul.


Sfaturi pentru evitarea gustărilor târzii


Planificarea meselor

Acest plan este un început bun pentru echilibrarea aportului necesar de nutrienți din timpul zilei. Primul pas este acela de servire a unui mic dejun sănătos, bazat pe proteine și fibre. Optează întotdeauna pentru gustări între mese ușoare, fructe, iaurt sau alte alimente cu potențial de energizare naturală a corpului. Poate la început nu vei reuși să compui un plan care să dea imediat rezultate, dar în momentul în care înainte de culcare nu-ți va mai fi foame, atunci vei ști că ai reușit să-ți atingi obiectivul.


Desertul imediat după cină

Acest fapt este unul psihologic, care spune creierului că ai terminat cu alimentația pe ziua respectivă. Dacă iei cina și mai aștepți 1-2 ore până la desert, te vei trezi în același cerc vicios. În schimb, este bine să te axezi, înainte de culcare, pe activități care induc calm și relaxare, pentru a pregăti mai bine corpul de somn.


Periajul dinților

Dacă respecți acest ritual de curățare al dinților, în fiecare seară, atunci această idee s-ar putea să dea rezultate. Astfel, după ce ai terminat de mâncat la masa de seară, te poți spăla pe dinți, în ideea de a nu mai servi nimic de mâncare.


Relaxare

Diminuarea stresului și ameliorarea stărilor de anxietate te pot ajuta să reduci din pofta mare de mâncare de la miezul nopții. Poți încerca exerciții de respirație, meditație, yoga, petrecerea timpului cu persoanele dragi, citit, savurarea unui ceai cald sau o baie fierbinte.


Evitarea activităților care distrag atenția de la somn

Aici vorbim mai ales de televizor, laptop, tabletă, telefon. Este indicat să-ți aloci cel puțin 2 ore de repaus de la toate gadget-urile pe care le deții. Astfel, corpul începe să se pregătească natural de somn și implicit, dispare și pofta pentru dulciuri sau alte mâncăruri, târziu în noapte.

Sursa foto: https://www.rd.com

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți