Cum combatem natural astenia de toamnă și stările de nervozitate

17.10.2017

Poate ai observat că o dată cu venirea toamnei, nivelul de energie al organismului scade considerabil, simți nevoie să dormi mai mult și efectuezi cu o mai mare greutate sarcinile zilnice. Toate acestea pot fi explicate prin astenia de toamnă, definită prin schimbările psihice, fizice și comportamentale, care apar în urma schimbărilor bruște de temperatură, frigului și a zilelor mai scurte. Simptomele acute ale asteniei încep să fie resimțite mai ales începând cu luna octombrie, atunci când se face trecerea mai rapidă către sezonul rece.


Principalele simptome ale asteniei de toamnă:

  • Stare de letargie și oboseală generală a organismului
  • Stare de depresie și apatie
  • Stări de anxietate și atacuri de panică
  • Un nivel ridicat al stresului zilnic
  • Insomnii și dificultăți în trezire
  • Iritabilitate și stare permanentă de nervozitate
  • Reducerea libidoului
  • Pofta pentru alimente nesănătoase, în special cele bogate în zahăr
  • Dureri de cap și amețeli



Metode naturale de combatere a asteniei de toamnă

Dovleac

Unul dintre cele mai populare alimente din această perioadă, dovleacul este excelent în diminunarea simptomelor asteniei de toamnă. Acest fapt se datorează efectelor sedative ale compoziției dovleacului și resurselor bogate de nutrienți: betacaroten, complex de vitamine B, calciu, magneziu, zinc și fier. Dacă se numără printre alimentele favorite, dovleacul poate fi consumat sub formă de suc, copt, în preparate calde, salate sau diferite plăcinte.


Ghimbir

Ghimbirul este cunoscut pentru puterea de detoxifiere și tonifiere a organismului. Consumat în diferite preparate sau sub formă de ceai, protejează sistemul imunitar, digestiv și nervos. Este excelent în tratarea naturală a durerilor de cap și reduce considerabil din nivelul de stres. Consumat regulat, ghimbirul are un efect general de energizare a corpului, fiind un remediu natural puternic contra răcelilor, durerilor de gât și nasului înfundat.


Ginseng

Ginsengul este un remediu perfect pentru restabilirea nivelului normal al energiei organismului. Stimulează activitatea mentală și fizică a individului, având puternice efecte antiinflamatorii. Ginsengul este de asemenea, un aliat de nădejde în prevenirea și diminuarea simptomelor răcelii.


Valeriana

Valeriana este recomandată pentru persoanele care se confruntă cu probleme legate de nivelul prea mare de stres, nervozitate, insomnii și stări permanente de neliniște. Suplimentele naturale cu valeriană sunt indicate pentru diminuarea manifestărilor legate de atacuri de panică și crize nervoase. Are un efect general de calmare a sistemului nervos, inducând o stare de liniște, ideală mai ales înainte de culcare.


Probiotice

Probioticele sunt acele bacterii benefice din organismul uman, care ajută în lupta contra infecțiilor și în absorbția nutrienților. Dincolo de menținerea echilibrului florei intestinale, probioticele sunt cele care susțin activitatea sistemului imunitar. Astfel, prin refacerea continuă a rezervelor de probiotice din corp, acesta devine mai puternic și energic.

Alte alimente pe care să le consumi în mod regulat pe timpul toamnei: miere, lăptișor de matcă, propolis, citrice, mere, pere, prune, banane, nuci și mix de alune, sucuri naturale de fructe sau legume, smoothies, cereale integrale, lapte, ouă, ceai (măceșe, hibiscus, cătină, echinaceea).

Nu trebuie să uităm de exercițiile fizice, foarte importante atunci când vine vorba de menținerea unui echilibru ale stărilor fizice și mentale ale organismului. Dacă nu ai timp sau nu îți place să mergi la sală, cel puțin 30 de minute de plimbare sau alergare ușoară în fiecare zi sunt suficiente pentru un nivel normal de energie.

De asemenea, într-o astfel de perioadă, dominată de astenia de toamnă este indicat să încerci acele metode de relaxare care ți se potrivesc. Ai grijă de tine și acordă-ți timp pentru activitățile care te deconectează de la rutina zilnică și te liniștesc, cum ar fi: cititul, muzica, dansul, desenatul, scrisul într-un jurnal, vizonarea filmelor/serialelor preferate, activitățile în aer liber, compania persoanelor dragi, etc.

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți