Cele mai frumoase Castele din Europa
Fie că au fost inspirație pentru diferite povești sau tărâmuri magice, castelele vechi ale Europei te surprind de fiecare dată. Este fascinant cum aceste edificii reușesc instant să te transpună, fără efort în perioade antice, medievale sau renascentiste. Cu alte cuvinte, castelele sunt partea palpabilă a istoriei, amintirilor și poveștilor de dragoste demult uitate, printre holurile regale.
Castelul Neuschwanstein

Sursa: https://www.weinerelementary.org
Neuschwanstein a fost proiectul măreț al regelui Ludwig II al Bavariei, finalizat în timpul secolului XIX. Asemănător la fire și comportament cu verișoara sa, Împărăteasa Sissi, Ludwig era fascinat de crearea unei lumi proprii, de poveste, în care să nu cunoască impedimentele și obstacolele vieții reale. Situat în minunata regiune a Germaniei, castelul este înconjurat în totalitate de vegetație și apă, alcătuind idealul tărâmului de poveste. Nu spun degeaba acest lucru, deoarece a servit ca sursă de inspirație pentru castelul din basmul Frumoasa din Pădurea Adormită.
Castelul Peles

Sursa: Magda Constantin
Castelul Peleș a fost finalizat în 1885 la inițiativa primului rege al României, Carol I. Alături de Regina Elizabeta a creat un loc de evadare și relaxare pe timpul verii, în spațiul de vis al munților. Construit în mare parte în stil neo-renascentist, Peleșul atrage atenția încă din zare, fiind un edificiu impunător și totodată, elegant. A fost pentru perioade lungi de timp un univers literar și muzical, loc de întâlnire al artiștilor români și nu numai. Peisajul este divin, mai ales pe timp de toamnă, când nuanțele de roșu, arămiu și verde se îmbină perfect cu măreția regală.
Castelul Bodiam

Sursa: Gerard Charnley
Bodiam este un castel care datează din secolul XIV, fiind reprezentarea clasică a edificiilor medievale. A fost construit în 1385 de sir Edward Dalyngrigge, un cavaler al regelui Edward III. Inițialul scop a fost crearea unei fortărețe, fiind locuit de-a lungul vremii de familia nobilă Dalyngrigge. Castelul impresionează prin structura exterioară deosebită, desprinsă din istorisirile cu domnițe și cavaleri. Interiorul este în mare parte distrus, dar nu este greu să-ți imaginezi camerele și holurile care răsunau altă dată, de muzică medievală și murmur englezesc.
Castelul Praga

Sursa: https://www.travelandleisure.com
Castelul din Praga este declarat cel mai mare castel din lume (70.000 m2), datând încă din secolul IX. A servit foarte mult timp drept reședință pentru regii Boemiei. Întreg domeniul regal este impresionat, cuprinzând biserici, palate, grădini și multe ale edificii. Castelul are un farmec aparte, conferit de îmbinarea tuturor stilurilor arhitecturale din acest mileniu. Este expresia vie a numeroaselor evenimente istorice, de la ocuparea habsburgică la regimul comunist.
Castelul Chillon
Sursa: Zacharie Grossen
Castelul insular Chillon este situat pe lacul Geneva, fiind unul dintre cele mai vizitate edificii din Elveția. Datează din perioada medievală, fiind pentru un timp locul de reședință al conților de Savoy, iar o altă bună perioadă servind ca închisoare, în secolul XVI. Chiar dacă locul poveștii este total diferit, acest castel mă duce cu gândul la regatul prințului din Mica Sirenă, fiind cu siguranță o infinită sursă de inspirație pentru artiști și nu numai.
Castelul Alcazar of Segovia

Sursa: https://blog.klm.com
Sursa principală de inspirație pentru castelul din Cenunșăreasa, Alcazar de Sagovia se înalță maiestuos pe stâncile din regiunea Segovia, Spania. Dacă ne uităm cu atenție, se pare că edificiul are forma unei corăbii. Inițial o fortăreață, castelul s-a transformat în scurt timp în reședință regală, apoi în închisoare și mai recent în academie militară. Acum poate fi vizitat în regim de muzeu, fiind un domeniu impresionant atât prin stil arhitectural, cât și prin atmosfera ireală a unei alte lumi.
Castelul Balmoral

Sursa: Stuart Yeates
Revenim pe meleagurile Angliei, dar de această dată în timpul reginei Victoria, atunci când prințul consort Albert a decis să achiziționeze superbul castel, ca un loc perfect pentru reședința regală. Castelul impresionează prin aspectul elegant, specific englezesc cu iedera infinită, care acoperă perfect partea din față a edificiului. Nu este de mirare opțiunea prințului pentru acest domeniu, care la prima vedere întruchipează liniștea dupa-amiezelor de vară din romanele lui Jane Austen.