Care sunt cauzele supraalimentației și cum se poate remedia natural problema

27.10.2017

Este seară și vizionezi încă un episod din serialul preferat. Chiar dacă ai luat cina, nu te poți abține să nu iei lângă tine o pungă de chipsuri, fursecuri sau ciocolată. Face parte din ritualul de seară. Astfel, fără să-ți dai seama te supraalimentezi, din simplă obișnuință. Cazurile sunt multiple și variază de la persoană la persoană. Ideea de la care pleacă totul este instinctul de a mânca ori de câte ori avem acces ușor la mâncare. În vremurile de demult, oamenii nu procurau cu atât de mare ușurință mâncarea, se alimentau mai rar, dar consistent. Astăzi ne-am păstrat urme din acest instinct, care ajunge să ne facă mai mult rău, decât bine. Supraalimentația este una dintre cauzele principale ale obezității, un obstacol atunci când vine vorba de curele de slăbit și un obicei care contribuie la dezvoltarea altor probleme grave de sănătate (diabet, probleme cu inima).


Cauzele supraalimentației:

Consumul de alimente care stimulează pofta de mâncare. Un exemplu sunt produsele pline de zahăr, slabe în nutrienți și bogate în substanțe artificiale. Acestea induc o falsă senzație de saturație, prin creșterea nivelului zahărului din sânge, dar la câteva ore sau zeci de minute, acesta scade din nou și se ajunge într-un cerc vicios.

Obiceiurile deja formate. Așa cum am spus în introducere, dacă te-ai obișnuit ca atunci când vizionezi un film să te bucuri de câteva gustări, atunci corpul va prelua acest obicei ca atare. Chiar și atunci când nu vizionezi nimic, seara, după cină vei simți nevoia de ceva dulce sau sărat. De asemenea, mai există situația de a mânca pentru a te simți în siguranță, binedispus sau fericit. Un nivel ridicat de stres este cauza gustărilor dese, formate mai ales din alimente nesănătoase.

Nu conștientizăm actul în sine de hrănire. Tindem să mâncăm mult mai mult atunci când ne uităm la TV, urmărim ceva pe telefon sau navigăm pur și simplu pe internet. Totul se produce inconștient și trece mai mult timp până când, creierul distras de la acțiunea principală, să perceapă senzația de săturare.

Nu mâncăm destul pe parcursul zilei. Fără un mic dejun consistent, două gustări între mese și menținerea de 2-3 ore între mese este foarte simplu să ajungi la supraalimentație, mai ales seara. Persoanele care nu au timpul necesar sau pofta de a servi micul dejun sau prânzul, ajung să mănânce mult mai mult la cină, care ar trebui să fie cea mai ușoară masă dintre cele trei.


Metode de evitare a supraalimentației:

Mănâncă încet

Încearcă să savurezi pe îndelete fiecare îmbucătură, să stai la masă de fiecare dată când mănânci, fără alte moduri de distragere a atenției. Fă mici pauze între îmbucături, pentru ca în final, creierul să perceapă în mod real atunci când te-ai săturat. Vei vedea că astfel, prin mestecarea atentă, mâncarea ingerată va fi mult mai bine digerată.


Nu uita de micul dejun

Nu degeaba se spune că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Atunci când servești alimente bogate în proteine, grăsimi sănătoase și carbohidrați, la prima masă a zilei, nu vei mai avea probleme gustărilor dese și a supraalimentației la prânz și cină.


Alimente naturale care suprimă apetitul

În cazul în care pofta de mâncare este de neoprit, atunci încearcă la gustări să introduci mai multe semințe și nuci. De asemenea, în loc de limonda clasică încearcă un suc de grapefruit, iar pe post de condimente nu uita de turmeric și piper roșu. Toate acestea au calitatea de a reduce pofta de mâncare, în mod natural, și ajută foarte mult în procesul de slăbit.


Un jurnal de alimentație

Este mult mai simplu să ții pasul cu valorile nutriționale și cantitatea de mâncare ingerată, atunci când notezi concret toate aceste informații. Este un exercițiu bun de analiză, mai ales atunci când supraalimentația are loc, fără să-ți dai seama. Așadar, este indicat să-ți notezi în acest jurnal tot ceea ce mănânci la fiecare masă, cantitatea, valoarea nutrițională, gustările, orele la care servești fiecare masă, timpul efectiv pe care îl petreci la masă. Astfel vei putea observa mai bine unele obiceiuri deja formate sau care sunt abia la început. Acest jurnal va fi un instrument de ajutor atunci când vei dori să schimbi programul de masă, într-unul mai productiv și sănătos.

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți