Cum tratăm natural durerile de cap și migrenele?

Fiecare dintre noi s-a confruntat la un moment dat în viață cu dureri puternice de cap, care nu au putut fi diminuate prin metodele clasice. De cele mai multe ori, durerile de cap indică anumite fluctuații la nivelul organismului (nevoie de o pauză, relaxare, hidratarea sau de hrană), care o dată echilibrate pot ajuta la alinarea simptomelor.
Tipuri de dureri de cap
Migrenele - sunt acele dureri de cap specifice, extrem de puternice care pot dura de la câteva ore la zile întregi. Pe lângă intensitatea durerii, pot apărea și alte simptomele, cum ar fi greața, sensibilitatea la lumină, zgomot și lipsa poftei de mâncare.
Tensiuni - este una dintre cele mai frecvente tipuri de dureri de cap, fiind provocată de un nivel ridicat de stres. Intensitatea durerii poate varia, fiind frecventă în rândul adulților.
Sinus - sinusurile inflamate pot cauza dureri resimțite la nivelul frunții, obrajilor și părții superioare a nasului. O astfel de durere de cap este ușor identificată, prin prezența altor simptome specifice, cum ar fi febra, nasul care curge și presiune în urechi.
Posibile cauze al durerilor de cap
- Nivelul ridicat de stres
- Mirosuri puternice
- Alergii alimentare
- Dezechilibru hormonal
- Sindrom premenstrual
- Deficiența de vitamine și minerale
- Răceală, gripă și alte infecții
Metode naturale de diminuarea a durerilor de cap
Evitarea anumitor alimente
Ciocolata, brânza, cafeaua, alcoolul, dulciurile sunt unele dintre alimentele care sunt de evitat în cazul unor episoade frecvente de dureri de cap. Acestea conțin o serie de substanțe nocive care stimulează apariția durerilor de cap. Aici ne referim mai ales la tiramină, nitrați, glutamat de monosodiu.
Complex de vitamina B
O deficiență de vitamine B poate fi resimțită și prin episode repetate de dureri de cap. Aceste tipuri specifice de vitamine ajută la formarea neurotransmițătorilor, cum ar fi serotonina, cunoscut drept hormonul fericirii. Pentru diminuarea migrenelor este indicată vitamina B2, dar și biotina, riboflavina, vitamina B12 și acidul pantotenic. Luat cu regularitate, complexul de vitamina B ajută la restabilirea unui echilibru la nivel psihic și induce treptat o stare de calm și bine.
Ghimbir
Unul dintre cele mai puternici remedii naturale din lume, ghimbirul este recunoscut pentru proprietățile antiinflamatoare, fiind utilizat și în diminuarea durerilor de cap. Reduce tensiunea de la nivelul vaselor de sânge și stopează senzația de greață, care poate apărea în cazul unor dureri puternice de cap. Ghimbirul poate fi consumat sub formă de capsule, ceai sau aplicat direct pe frunte amestecat cu un pic de apă.
Rece și cald
O tehnică pe atât de simplă, dar pe atât de eficientă. Pentru durerile de cap puternice poți aplica o comprensă rece pe tâmple. Astfel se diminuează din inflamarea arterelor de la nivelul capului și se restabilește un curs fluid al sângelui.
Scorțișoara
Pasta de scorțișoară și apă poate fi aplicată direct pe frunte și tâmple, pentru o diminuare treptată a dureri de cap. Se lasă să acționeze câteva minute, după care se spală zona cu apă caldă. Se poate consuma și ceai de scorțișoară, pentru un efect de calmare.
Uleiurile esențiale
Uleiul de lavandă este foarte eficient în calmarea
durerilor de cap, inducând o stare de bine și relaxare, mai ale în condiții de
stres ridicat. Un alt ulei esențial benefic este cel de mentă, care ajută la
deblocarea vaselor de sânge de la nivelul capului.
Sursa foto: https://www.everydayhealth.com