5 beneficii ale lavandei și moduri de utilizare

Lavanda, și în special uleiul esențial de lavandă este utilizat în domeniul medical și al înfrumusețării de mai bine de 2000 de ani. Încă din vremea egiptenilor antici, lavanda era folosită în procesul de îmbălsămare. Mai târziu, romanii se bucurau de beneficiile acestui ulei special, prin utilizarea acestuia la băi, în diferite rețete culinare sau pur și simplu, ca un purificator al aerului.
Astăzi, uleiul de lavandă este utilizat cu precădere pentru aromoterapie, având un efect puternic de calmare și reducere a stărilor de anxietate. Dincolo de acest lucru, uleiul de lavandă poate fi utilizat extern, pentru tratarea diferitelor răni, sau intern (tratarea problemelor digestive).
Principalele beneficii ale lavandei:
- Reducerea stresului și a stărilor
de anxietate
- Încetinirea procesului de
îmbătrânire
- Tratarea anumitor afecțiuni ale pielii
și părului
- Vindecarea rănilor și a arsurilor
- Tratarea durerilor de cap
- Susține buna funcționarea a
creierului
- Alină din simptomele diabetului
- Îmbunătățește calitatea somnului
Efectele antioxidante ale lavandei
Uleiul de lavandă acționează ca un antioxidant natural împotriva acțiunii negative a radicalilor liberi. Principalele beneficii sunt: încetinirea procesului de îmbătrânire, susținerea sistemului imunitar, reducerea stresului oxidativ. Această calitate a uleiului de lavandă îl face unul dintre cele mai puternice remedii naturale, de uz intern și extern, care grăbește procesul de vindecare.
Reducerea stresului și a stărilor de anxietate
În numeroase terapii homeopate, uleiul esențial de lavandă este recomandat pentru cei care se confruntă cu un nivel ridicat de stres, anxietate, atacuri de panică și stări continue de nervozitate. Cercetările au arătat că, inhalarea parfumului de lavandă poate să ducă la o scădere a tensiunii arteriale prea mari, la o relaxare totală a mușchilor și la un efect general de calm. Uleiul de lavandă poate fi utilizat într-un difuzor de arome special sau se pot pune câteva picături în apa din cadă. A nu se sta în apă mai mult de 15 minute.
Tratarea acneei
Uleiul de lavandă este unul dintre cele mai benefice remedii naturale pentru tratarea acneei. Acțiunea lavandei este aceea de inhibare a bacteriilor care duc la această infecție a pielii, reglând producția normală de sebum. Se pot utiliza remedii naturale pentru piele care au în compoziție, ulei de lavandă sau prin adăugarea câtorva picături de ulei în crema pe care o aplici zilnic.
Combaterea mătreții
Uleiul de lavandă are un efect de calmare asupra scalpului iritat, afectat de mătreață. Efectele antiinflamatorii ale uleiului ajută la distrugerea oricărui tip de fungi sau bacterii de la nivelul pielii capului. Prin aplicarea corectă a uleiului de lavandă în mod regulat, vei putea observa o îmbunătățirea a aspectului firului de păr, care devine mai puternic și crește mult mai rapid.
Susținerea procesului de digestie
Uleiul de lavandă este excelent
pentru îmbunătățirea digestiei, ajutând la mobilitatea mâncârii de-a lungul
intestinelor. De asemenea, stimulează producția de acid gastric și bilă,
alinând durerile de stomac, gazele și stările de greață.